czwartek, 28 marca 2013

Tort naleśnikowo-szpinakowy

Witajcie :)
Jakie macie plany na dzisiejszy dzień? My zaczynamy przygotowywać świąteczne wypieki. Już najwyższy czas, bo Wielkanoc za pasem. W tym roku na naszych stołach będą gościć same domowe wypieki i potrawy. Przepis na pysznego mazurka mamy Julki poznacie już jutro. A dziś mamy dla Was propozycję na zdrowy, bezmięsny posiłek Tort naleśnikowy ze szpinakiem - przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Dietetyczne Fanaberie. Wiedziałyśmy, że musimy go wypróbować, ponieważ kochamy zarówno szpinak, jak i naleśniki. I nie zawiodłyśmy się:) Wygląda znakomicie i tak właśnie smakuje. Polecamy Wam bez wahania.

Składniki (na 4 głodne osoby):
na naleśniki:
5 jajek (270g)
100 g mąki pełnoziarnistej (my dałyśmy odrobinę więcej)
200 ml mleka
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki chili w płatkach lub proszku

do warstwy twarogowej:
1 kostka chudego twarogu (250g)
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 małej cebuli - my wzięłyśmy całą cebulę i było jej za dużo, więc naprawdę weźcie tylko pół cebuli :)
kilka zielonych oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

do warstwy szpinakowej:
500 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1.  Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W misce roztrzep jajka, dodaj mąkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj - ciasto nie będzie zbyt gęste, ale gdy chwilę postoi odrobinę zgęstnieje. W między czasie rozgrzej patelnię. Po upływie 5 minut zacznij smażyć naleśniki. Przy użyciu patelni o średnicy 24 cm otrzymasz 9 naleśników.

2. Podczas smażenia naleśników, zacznij na drugiej patelni przygotowywać masę szpinakową. Na dużym ogniu odparuj szpinak, a następnie przykryj patelnię, zmniejsz nieco płomień i duś szpinak przez chwilę. Po około 10 minutach dodaj zmiażdżony czosnek i sól.


3.Przygotuj warstwę twarogową. Do miski włóż twaróg i wlej jogurt. Dodaj posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w kostkę oliwki, dopraw i dokładnie wymieszaj całość.

4. Po usmażeniu wszystkich naleśników zacznij nakładać na przemiennie warstwy szpinakową i twarogową, zaczynając od szpinaku. Powinno wyjść 5 warstw szpinakowych i 3 warstwy twarogu. Pamiętaj, by nie nakładać zbyt dużo farszu, dzięki czemu później łatwiej pokroisz tort.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo udane danie, które zaskakuje wyglądem i pysznym połączeniem smaków. Tort jest bardzo aromatyczny i na pewno zasmakuje miłośnikom szpinaku:)
Moja ocena: 9/10.

Julka: Fantastyczny pomysł na obiad lub kolację. Następnym razem musimy pamiętać o dodaniu tylko połówki małej cebuli,  żeby nie zdominowała smaku całości. Moja ocena: 8/10.

4 komentarze:

  1. Taki zdrowy torcik to idealna propozycja na obiad :) Mam ochotę na naleśniki w takim stylu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie torciki a w dodatku kocham szpinak. To musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadłam taki zdrowy torcik ,pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki, szpinak, wszystko co lubię;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter