Witajcie :)
Jakie macie
plany na dzisiejszy dzień? My zaczynamy przygotowywać świąteczne
wypieki. Już najwyższy czas, bo Wielkanoc za pasem. W tym roku na
naszych stołach będą gościć same domowe wypieki i potrawy. Przepis na
pysznego mazurka mamy Julki poznacie już jutro. A dziś mamy dla Was
propozycję na zdrowy, bezmięsny posiłek
Tort naleśnikowy ze szpinakiem - przepis zaczerpnęłyśmy ze strony
Dietetyczne Fanaberie. Wiedziałyśmy, że musimy go wypróbować,
ponieważ kochamy zarówno szpinak, jak i naleśniki. I nie zawiodłyśmy
się:) Wygląda znakomicie i tak właśnie smakuje. Polecamy Wam bez wahania.
Składniki (na 4 głodne osoby):
na naleśniki:
5 jajek (270g)
100 g mąki pełnoziarnistej (my dałyśmy odrobinę więcej)
200 ml mleka
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki chili w płatkach lub proszku
do warstwy twarogowej:
1 kostka chudego twarogu (250g)
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 małej cebuli - my wzięłyśmy całą cebulę i było jej za dużo, więc naprawdę weźcie tylko pół cebuli :)
kilka zielonych oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
do warstwy szpinakowej:
500 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W misce roztrzep jajka, dodaj mąkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj - ciasto nie będzie zbyt gęste, ale gdy chwilę postoi odrobinę zgęstnieje. W między czasie rozgrzej patelnię. Po upływie 5 minut zacznij smażyć naleśniki. Przy użyciu patelni o średnicy 24 cm otrzymasz 9 naleśników.
2. Podczas smażenia naleśników, zacznij na drugiej patelni przygotowywać masę szpinakową. Na dużym ogniu odparuj szpinak, a następnie przykryj patelnię, zmniejsz nieco płomień i duś szpinak przez chwilę. Po około 10 minutach dodaj zmiażdżony czosnek i sól.
3.Przygotuj warstwę twarogową. Do miski włóż twaróg i wlej jogurt. Dodaj posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w kostkę oliwki, dopraw i dokładnie wymieszaj całość.
4. Po usmażeniu wszystkich naleśników zacznij nakładać na przemiennie warstwy szpinakową i twarogową, zaczynając od szpinaku. Powinno wyjść 5 warstw szpinakowych i 3 warstwy twarogu. Pamiętaj, by nie nakładać zbyt dużo farszu, dzięki czemu później łatwiej pokroisz tort.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo udane danie, które zaskakuje wyglądem i pysznym połączeniem smaków. Tort jest bardzo aromatyczny i na pewno zasmakuje miłośnikom szpinaku:)
Moja ocena: 9/10.
Julka: Fantastyczny pomysł na obiad lub kolację. Następnym razem musimy pamiętać o dodaniu tylko połówki małej cebuli, żeby nie zdominowała smaku całości. Moja ocena: 8/10.
Taki zdrowy torcik to idealna propozycja na obiad :) Mam ochotę na naleśniki w takim stylu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie torciki a w dodatku kocham szpinak. To musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadłam taki zdrowy torcik ,pychotka !
OdpowiedzUsuńNaleśniki, szpinak, wszystko co lubię;)
OdpowiedzUsuń